Tall de digestió, el mite de les 2 hores: veritat o mentida?

Quantes vegades hem escoltat a la nostra mare dir-nos a la platja o a la piscina allò de: «no et pots banyar fins que no facis dues hores de digestió». Tenien les nostres mares raó? Sí i no. La realitat és que no és necessari esperar dues hores. El fonamental és submergir-nos a l’aigua progressivament per a evitar els canvis bruscos de temperatura.

I és que el tall de digestió no només es produeix havent dinat, sinó que pot succeir en qualsevol situació que incrementi la temperatura diferencial entre nosaltres i l’aigua, s’hagin o no ingerit aliments. El que coneixem com a tall de digestió és en termes clínics una «hidrocució o xoc termodiferencial». Quan ens posem sota el sol com a llangardaixos durant molt de temps, les nostres venes i artèries es dilaten. Si tot seguit entrem a l’aigua a baixa temperatura de manera brusca, es produeix un estrenyiment dels vasos sanguinis.

Com saber si estem davant un tall de digestió?

Els símptomes que alerten que estem davant una hidrocució van des de pal·lidesa, esgarrifances, marejos, visió borrosa, nàusees i vòmits, fins uns altres de major gravetat, com una detenció de la respiració, una fallada de la circulació cerebral i com a conseqüència pèrdua de coneixement o síncope. Si a més aquesta situació es produeix dins de l’aigua i la persona que ho pateix no està acompanyada, pot acabar en un ofegament.

Què fer?

Davant un tall de digestió, primer, treure a la víctima de l’aigua, a continuació, assecar i/o tapar amb una tovallola, llençol… per a mantenir la seva calor corporal, i tombar-la amb les cames lleugerament elevades.

Si apareixen nàusees o vòmits, cal col·locar a la víctima en posició lateral de seguretat (de costat, amb el cap recolzat en un braç i una cama doblegada per a mantenir-se en la postura), rehidratar lentament amb aigua o sèrum i mantenir el repòs digestiu durant unes hores.

El període de recuperació va d’una a dues hores, si el tall de digestió no ha estat greu. Però si es mantenen els símptomes, s’aconsella acudir a un centre sanitari per a la seva valoració.

La nostra recomanació

A l’estiu, davant la calor, menjar suau i lleuger, hidratar-se al màxim i gaudir d’un bon bany sempre que vulguis (o puguis), això sí, entrant poquet a poquet i amb precaució!

Tall de digestió | Cuinats Carrer Major

Cuinats Carrer Major